Sista dagen på året

                                               Jag vill önska er alla ett riktigt

                                                             Gott Nytt År

# Var rädda om varandra, och er själva.
# Försök att ta vara på dom små sakerna i livet
# Visst är det bra att tänka på andra, men ibland måste du sätta dej själv i första rummet, för
    att ha ork att ta hand om andra, så ta för dej, tänk på dej själv.
# Följ magkänslan, säger den nej, lyssna till den, i den mån det är möjligt
# Rensa lite bland alla måsten
# Njut av den du är, låt ingen trampa på dej och ta från dej din självkänsla


image181


Julhelgen

Jag har inte kommit till skott, med att skriva om julafton tidigare, men nu ska jag göra det.

Vi hade en lugn och skön dag, med alla, utom Tommys tjej här, hon var hos sina föräldrar i Tyresö, jag skulle nästan tro, att Tommy nog hade varit där också, om det inte var för att han blev tillfrågad om att hoppa in och jobba, på dagen, plus att han hade bakberedskap, fram till 12 på juldagen, dom är så kort om folk, och två är rätt nya där, och kan inte allt, så som han kan, men det blev ju ett tillskott i pengaskrinet för honom, nu när han pluggar

Vi startar ju inte julafton lika tidigt numera, som när ungarna var små, och det är rätt skönt, emn vi äter lite på förmiddagen, sen är det rätt lugnt med, vi fikar lite mitt på dan, på julen är det alltid många kaksorter, även om jag strejkade på struvorna iår,( jag orkade bara inte), men rullrån gjorde jag, plus några småkakor, och så är det saffransbullar och svärmors fruktkaka.
En kompis till oss   hade jour, och kunde inte åka utanför stan, och hans familjs julfirande har dom hos hans bror, i Haninge, så   vi sa till honom att äta middag med oss , så han kom strax före Kalle Anka, så vi bänkade oss i soffan, hela högen, och som traditionen är, så sov flera av oss, större delen av programmet, Tommy kom efter halva, men han somnade direkt han satte sej.

Julmiddagen avnjöts, under prat och skratt, sen blev några av oss sittande länge, och bara pratade, det var så skönt, att bara mysa ett tag, så julklappsutdelningen kom inte igång föränn vid 8, tur att vi hade dragit ner på antalet julklappar i år, vissa år har det tagit tre-fyra timmar, eftersom vi delar en i taget, så att alla hnner se vad som packas upp.

Sen var det sån där skön bara varadagar efteråt, Malin kom på juldagen, och ett tag på kvällen kom två kompisar till Tommy hit, så det var ungdomar uppe i vardagsrummet, och vi hade ett gäng i köket, och det var så härligt att höra deras röster och lite bus, som också hör till, när alla är hemma.

Det var en liten sammanfattning av vår julhelg, som var...alldeles underbar......image180


Nyårskort

Puh va skönt att julkortperioden är över, nästa år ska jag göra dom färdigt tidigare, så jag får göra något annat i december, fast egentligen är det ju synd att klaga, med sån respons som jag fått, på dom utskickade korten, så är det värt varje minut av tillverkningen.
Nåväl, nu har jag fyra nyårskort att bjuda på, som var väldigt roliga att göra, sen så hade jag samma upplägg på dom, så det var inte speciellt tidsödande, dom har skickats till såna som vi hade missat att skicka julkort till, av dom som brukar få från oss.

image176 

   
image177

image178

image179

ett litet ord #29

Min tolkning av ordet slut hos ettlitetord

Vi har en liten musdörr i trappen, där det står på dörrskylten "Osten slut, kommer snart. Herr Råtta" och här ser det ut som om du faktiskt ligger och väntar på att den ska komma hem, och eftersom du är av en råttjagande ras, så skulle det nog bli synd om den råttan, om det vore verkligt.

image173

Ett litet ord #28

Mitt tolkning av ordet stjärna hos ettlitetord

image172

image175

Nostalgi

Till min enorma glädje kommer ett av mina favoritprogram på TV i kväll,
Semlons gröna dalar
Jag har alltid gillat Povel Ramel, och det här var en programserie som gick på 80-talet, som innehöll både roliga texter och sketcher, och jag har, i flera år, önskat att det skulle komma repris, och ikväll är det dags, så nu är videon laddad så jag ska spela in, så jag har det kvar.

Här är dom låtar som finns med där

Povel Ramel / semlons gröna dalar

add review
(1)
Semlon Pytting och hans familj 1 
favorite1
(2)
Pontussas aria 
favorite1
(3)
Hyllning till Tillbrekt 
favorite1
(4)
Kom, kom, kom till Tant Raffa 
favorite1
(5)
Den strömlinjeformade Rödluvan 
favorite1
(6)
Ut i skogen ska vi gå 
favorite1
(7)
Hopp i topp, På erotikens ocean 
favorite1
(8)
Våran säng 
favorite1
(9)
En gemensam kanal 
favorite1
(10)
Kortspelet 
favorite1
(11)
Upp i smöret 
favorite2
(12)
Eggs Benedict-dikt 
favorite1
(13)
Det bästa och det sämsta 
favorite1
(14)
I dom ajabajande fingrarnas land 
favorite1
(15)
Nå ska vi holde din kropp igang 
favorite1
(16)
Orvars sång 
favorite1
(17)
Squash først og elske si´n 
favorite1
(18)
En hopplös kombination 
favorite2
(19)
På råkostdiskotek 
favorite1
(20)
Killarna som gjorde henne fet 
favorite2
(21)
Semlon pytting och hans familj 2 
favorite1

Julhälsning till alla bloggvänner

image171

Myshörna

En dag till med lite grejande innan jul, försöker att göra lite varje dag, så blir det inte så betungande, och det vi inte hinner struntar vi i, vi har en rätt avslappnad inställning till julstök. Visst finns det saker jag vi inte vill avstå ifrån, t.ex. bakar jag alltid många sorters kakor till jul, några standardsorter, som struvor och rullrån, annars kan det variera från år till år.
Idag har jag storstädat badrummet, och julpyntat där inne, det brukar jag inte göra, men jag fick för mej, att i år ska jag göra lite julmys där, så nu kan jag sätta mej med med ett fotbad, tända ljus och bläddra i en scraptidning och bara mysa.
När jag hade putsat fönstret där, så satte vi på sån här frostad plastfilm på insidan rutan, så kan vi ha persiennen öppen för jämnan där, att vi inte tänkt på det förut, nu behöver jag aldrig irritera mej på, att den inte är uppdragen dagtid.

image170

Julklappsinköp

I går  var jag till Farsta centrum och gick runt och skrotade några timmar, tittade och funderade på julklappar, sen gick jag och köpte en Året Runt, satte mej på ett cafe´ och intog en kopp kaffe, en macka och en kokosboll, medans jag grävde ner mej i tidningen.
Sen gjorde jag ett "uppsamlingsheat" och köpte det jag hade tittat ut, på så vis behövde jag inte bära överfulla kassar in och ut i butikerna, medans jag funderade, det blev nog tungt och skrymmande ändå, innan jag var klar.

Innan jag var hemma så hade en elak bacill hoppat på mej också, hastigt och lustigt, (jäkla Anders och Tord, som delat med sej) så jag kände mej mer död än levande när jag kom hem, näsan rann och huvudet värkte, men jag hade iallafall ordnat det mesta i julklappsväg, skönt.

När jag hade kommit hem, satte jag mej och pysslade lite, efter att jag stoppat i mej en 2 Ipren och vilat en stund,  och lyssna till julskivan med Peter Jöback som jag köpte, den är underbar, jag gillar hans röst enormt mycket, särskilt när han sjunger Ave Maria "rysningar".

Idag har jag och sonen varit och knallat runt i centrum här i Nynäs, nu var det han som skulle leta julklappar, och jag, snäll mamma som jag är, petade i mej två Ipren och följde med honom, har man en 16-årig kille, får man ta tillfällena som bjuds, när han vill ha sällskap i affärer.
Det var några trevliga timmar, vi tuggade i oss Kebab i halvlek, sen var det hans tur, att göra som jag gjorde häromdan, gå samma runda igen, och handla det han sett ut, nått vettigt har jag lyckats lära tonåringen..... var så bekväm som du kan =)

Nu är det helg, och imorgon ska vi på julfest hos NHR (neurologiskt handikappades riksförbund) som jag sett fram emot, men med tanke på min droppande näsa, så får jag nog avstå, Anders har frisknat till hyfsat, så han får nog gå tillsammans med vår kära vän Doris, som vi lurat med oss, en käck dam på 82 bast, som vi umgås mycket med. Pigg som en nötskrika i knoppen, och rätt bra fart kroppsligt också, och en humor som gör att vi håller på att garva ihjäl oss, med jämna mellanrum, och med ett munläder välsmort som bara den, rappa komentarer så att till och med jag blir tyst ibland (hör och häpna).
Jag får bädda ner mej hemma tillsammans med Yelly, så får vi ligga och tycka synd om varandra, hon pga sin tass och dumstrut (foto kommer) och jag med min röda näsa, medans jag vet att dom sitter där och smörjer kråset med julmat "buhu".

God natt mina vänner

Råd så här i julstressen

Jag fick ett så roligt mail, som jag måste dela med mej av här också, så att fler än dom jag tvingat på det direkt, kan få läsa det också.

Så gör riktiga kvinnor....inget tjafs med nånting...

Husmorstips 1:
Tryck en liten skumgodis i botten på glasstruten, så rinner inte glassen ut.
Riktiga kvinnors tips :
Sug ut glassen genom botten på struten, förmodligen ligger du
ändå på soffan och äter den.

Husmorstips 2:
För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.
Riktiga kvinnors tips :
Köp pulvermos, det håller ett år.

Husmorstips 3:
När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd,
använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på den färdiga kakan.
Riktiga kvinnors tips:
Gå till bageriet. De kan till och med dekorera kakan åt dig.

Husmorstips 4:
Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.
Riktiga kvinnors tips:
Om du saltar maten för mycket under kokning, så tråkigt då. Upprepa
efter mig Riktiga kvinnors motto : Som jag lagar maten, så äter du den
och så vill du ha den.

Husmorstips 5:
Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den
håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips:
Selleri? Aldrig hört talas om.

Husmorstips 6:
Pensla pajskalet med lite vispat ägg för att göra den glansig.
Riktiga kvinnors tips:
På de frysta pajförpackningarna står det inget om pensling med ägg,
alltså behövs det inte.

Husmorstips 7:
För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips:
Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande
har huvudvärk, men vem bryr sig.

Husmorstips 8:
Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips:
Överblivet vin ?????


Ett litet ord #25 Jag

Det här lyckades jag knåpa ihop med ledning av det här ordet.

Jag tycker att psalmen "jag har hört om en stad ovan molnen" är så vacker, och den tänkte jag på direkt, när jag tittade på det här fotot sen jag hade knäppt det.
Det här är tredje LOn jag gör, där jag har text från en låt med, jag har kommit på att det är ett kul sätt, att även dokumentera vad jag tycker om för låtar, så det kommer jag att fortsätta med

image166

Ett litet ord # 24 Längtar

Min tolkning av ett av veckans ord.
Fotona är från vårt senaste besök i Hammerdal.

Titel och journaling

           Jag längtar
till hembygdens snöhöljda bo
där tystnad och frihet har plats att gro
djupt i mitt hjärta vill jag flytta hit
där snön ligger orörd och gnistrande vit

image165

DinosaurietröjaHa, den hann bli klar i tid, men det var inte mer, heller, en timme innan vi skulle vara på kalaset fäste jag sista tråden.
Jag hittade den här beskrivningen i Hemmets Journal i slutet av september, och kom på att den skulle passa bra till ett av mina "lånebarn" som älskar dinosaurier, och som fyllde 4 år i söndags, så det har varit lite spurt med tiden i höst, att hinna med.
Det var jätteroligt att sticka den, för det var länge sen jag gjorde nån med mönsterstickning i två färger, och så använde  jag  rundstickor och strumpstickor, så det var inte mycket att sy ihop.

image164

Måndag morgon och såååå trööööött "zzzzz"

"Morr...mutter...grrr".
Jag har haft en av mina, tackochlov numera sällsynta vaknätter, där det inte går att somna, halv fem...HALV FEM..då tittade jag på klockan sista gången...det här är inte kul.
Vi har sista måndagsträffen på DHR idag, så jag ska släpa mej ner dit iallafall, behöver inte anstränga mej så det stör, så det är inte hela världen med dålig sömn, men inte desto mindre irriterande..."glähhh".

Så Tacksam

Jag är solokvist några timmar idag, så skönt, jag har varit ut med Yelly, köpte med mej en ostburgare med pommes frites hem, till lunch, som jag åt samtidigt som jag bläddrade i en veckotidning som jag också köpte när jag var ut.
Jag har laddat diskmaskinen och kört den, annars mest bara fnulat runt och haft det skönt.
Jag satte igång en gammal Cool Candys skiva av alla nerladdade skivor vi har på datorn, och så satte jag mej för att göra färdigt dinosaurietröjan till Simon, han fyller år i morgon, så den måste bli färdig i dag.

Medans jag sitter här, i godan ro, så slår det mej plötsligt, att det ju inte är någon självklarhet detta att jag kan vara ensam några timmar idag, medans Anders och Tord är inne i Stockholm och julhandlar, och  samtidigt ska träffa Anders ena syster och hennes äldsta dotter, för att äta lunch tillsammans, (dom är i stan i samma ärende, för julhandling.)
Det är tredje året dom gör så här, men det var först idag, som jag kom på tanken, att jag är så tacksam över, att Tord har sin pappa att kunna åka iväg med såhär, dom två några timmar, utan några direkta krav (julhandlingen blir vad den blir), bara titta runt lite, och bara vara.
Tord är 16 år, och var ju faktiskt nära att mista sin pappa när han var 11, när Anders fick sin stroke, och jag hade kunnat mista min man, och varit änka sen 5 år tillbaka.
Nu överlevde han, mot alla odds, och kom dessutom tillbaka till ett, visserligen annorlunda, men ändå fullt acceptabelt liv, där han kan föra sin egen talan, faktiskt kunna gå litegrann, kan vara själv hemma, kan klä sej själv, äta själv, och han och Tord kan, själva, åka iväg, utan att Tord är med för att hjälpa honom, utan för att dom är far och son.

Jag är så otroligt glad, för att han finns hos oss, och att vi går mot en jul, som vi kan få fira, med hela familjen intakt, efter dom senaste årens händelser, är det ingen självklarhet.

Jag vet inte än, om Tommy blir här hemma, eller hos Malin, men det gör inget, han finns iallafall, han besegrade sin cancer, han överlevde bilolyckorna, han är sliten och tilltufsad, men lever, och mår hyfsat bra.

Lillemor och Zsolt blir här på julafton, dom mår bra, och det ska bli så härligt att få hem dom några dagar.

Jag själv, hur mår jag!!!!!
Det vet jag inte riktigt, jag har ju varit sjukskriven för utmattningsdepression i 4,5 år, men har ju egentligen aldrig haft ork/tid att vara sjuk, för allt som har hänt, så jag känner ju, att mycket slår tillbaka nu, och kommer upp till ytan, sånt som jag försökt trycka tillbaka, och hålla undan, jag är sliten, och så vansinnigt trött, kroppen värker och vill inte vara med, men, trots det, så känner jag just nu, en stilla ro inom mej, saker och ting kommer att ordna sej, och om jag inte blir frisk, så har jag iallafall ett hanterbart liv, med familjen och många underbara vänner omkring mej, som gör tillvaron uthärdlig.
Jag kan hålla på med mina hobbies,  jag kan vara i vår älskade kolonistuga, jag kan umgås med mina vänner, och jag kan njuta av tillvaron.

Tävlingsbidrag...

...till Magdas novembertävling,  som är klar nu.
 Den  skulle handla om önskningar.
Min LO handlar om allt annat än julklappar, det är om en önskan om att vi ska få leva lite lugnare ett tag framöver, jag säger inget om ett lugnt år eller så längre, för det har spårat ur förr, det här är lite mer diffust, ingen speciell tidsrymd.

Min önskelista är, likväl som tavlan jag målat, affirmationer, så här tänker jag mig att tiden framåt ska vara.

image156

image157

I skärgårdens famn...

Mitt Nynäshamn.....

Det här var mitt bidrag till sista delen av utmaningsresan, som har varit väldigt rolig att delta i, det har inte blivit några placeringar, men det gör inget, det bästa med att vara b´med där, är att jag har gjort LOer med helt andra teman och tankar, än vad det annars hade blivit med dom fotona jag scrappat.
 Det har hjälpt mej att tänka till lite extra, så jag är själv mycket nöjd med det jag gjort, och känner att jag har växt som scrappare, på dom här veckorna.

image155


RSS 2.0