Skogens guld

Titta vilken härlig syn, Anders var ut i skogen och hämtade hem detta, han var borta från bilen i 42 minuter, han har sina ställen, där det dessutom är snällt för honom att gå.


Bidrag tre i scrapperiets sommartävling

Den här var klurig, men det blev ett resultat iallafall

Det som skulle vara med var

Något embossat, antingen torrembossing eller våtembossing
Handgjord dekoration
Något  material från en annan hobby (tex pärlor, piprensare osv) 
Öljetter

Jag har embossat hjärtat
Handgjord dekoration och annan hobby är den
lilla virkade duken och ängeln gjord i luffarslöjd
Öljetterna sitter i tagen


Vinnare av semesterutmaningen

I måndags var sista dan för semesterutmaningen i min blogg, och idag så gjorde jag iordning lottdragningen när jag jobbade, så charlie drog det vinnande bidraget.

Jag har ju numrerat i den ordningen ni komenterade, och lagt upp bidragen i nedanstående länk,  och siffrorna skrev jag på små lappar, och så blev det.

.

#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
##
#
#
#
#
#

Alla bidrag kan ses här

#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
Taaadaaaahhhhhh.....

NR 5  Claudia 79

Grattis

Maila mej din adress så skickar jag vinsten

LO om mej själv

Efter en utmaning på Pysseltagen så blev det en LO om mitt namn, mitt riktiga namn denna gång =)

Papperen och den pappersklädda chipboardfågeln är ur  stora månadskitet  från skaparlusten, vilket underbart paket det var denna gång, eller det är det varje gång, men det var nått i särklass den här månaden.
Papperna var så fina så jag dekorerade inte så mycket, mer än blommorna runt fotot, och så har jag markerat konturer i bladrankan med guldlim
I- lsken
N-ojig
G-lad
R-astlös
I-novativ
D-uger

 

ATC-kort

Här är nåt som var helt nytt för mej, när jag gjorde dom, ATC-kort, jag ska leta upp vad det betyder sen, kommer inte ihåg nu.
Det var superroligt, och ett bra sätt att använda spillpapper.

Jag gjorde ett antal som var special för var och en av mottagarna, efter intressen, och så fick jag tillbaka, 1 från varje, och dom hade gjort kort med ordspråk/verser till mej, efter mitt önskemål.

Här är dom jag fick.Här är dom jag gjorde
Omgång tre hos hobbyhuset

Nu har jag gjort första utmaningen i tredje delen av Hobbyhusets sommartävling, det var att skapa nåt efter en skiss.

Fotona är från min madeiraresa.

NR 1
Nr 2
 Den handlade om att inspireras av ett foto med ett ankare.
För mej var det solklart vad jag skulle scrappa om, eftersom när Söderfors järnbruk startade 1676, så var det  med att tillverka ankare till flottan.Söderfors bruk

Del av fastigheterna Söderfors bruk 1:1 och Jörsön 3:1, Söderfors socken, Tierps kommun

Söderfors ligger vid Dalälven ca två mil nordväst om Tierp. I förhållande till övriga uppländska järnbruk startade verksamheten i Söderfors sent. Bruket fick inte sina privilegier förrän 1676 och skulle då enbart tillverka ankare åt flottan. Söderfors ankarbruk anlades av Claes Depken, sedermera adlad Anckarström, som var en framgångsrik man inom järnhanteringen i Gästrikland och norra Uppland.

Söderfors hade god tillgång till vattenkraft, men genom den sena grundläggningen och det ganska långa avståndet till gruvorna i Dannemora, hade bruket stora problem i början. Kronans betydande intresse för ankartillverkningen, och det faktum att Söderfors snart även fick producera stångjärn, gjorde brukets förutsättningar bättre. Handelshuset Grill i Stockholm var sedan länge uppköpare av brukets varor och när så Claes Grill 1750 blev ensam ägare till Söderfors, inleddes en lysande epok för bruket.


Söderfors bruk, Foto: Björn Nilsson arkitektkontor, Öregrund

OMVANDLING
Claes Grill satte omedelbart igång med omvandlingen av bruket och Söderfors fick nu en strikt välordnad miljö. Från omkring år 1750 finns en storslagen plan för Söderfors, möjligen utförd av arkitekten Carl Hårleman. Planen förverkligades emellertid inte i alla avseenden.
Herrgårdens huvudbyggnad hade uppförts omkring år 1690, men byggdes nu om och försågs med kvadratiska flyglar, eventuellt med Hårleman som arkitekt. Huset är uppfört i två våningar, byggt i timmer med panelklädd fasad, som nyligen återfått sin tidigare gula färg. Taket är brutet och valmat. I bottenvåningen finns takmålningar från omkring år 1700 i två rum.

Vinkelrätt förbi herrgården går Storgatan och åt norr sträcker sig Nygatan, Strömgatan och Skolgatan, alla kantade av smedsbostäder. Från 1700-talets mitt finns 30 bevarade envånings timmerhus, från början rödfärgade, men sedan mitten av 1800-talet vitputsade. Industriområdet ligger i öster med exempelvis en ankarsmedja från 1876, byggd i slaggsten.

KULTUR OCH VETENSKAP
Under familjen Grills dryga 150 år som ägare var Söderfors inte bara ett blomstrande järnbruk, utan också, trots det perifera läget, ett kulturellt och vetenskapligt centrum. Framför allt Adolf Ulric Grill var en stor kulturpersonlighet, som samlade konst och naturalier och komponerade musik. Det var även han som lät anlägga den engelska parken i brukets utkant med det grekiska templet.

Andra hälften av 1800-talet var kärva tider för många järnbruk. Söderfors var dock ett undantag och expanderade med fortsatt utbyggnad. Än idag är Söderfors helt präglat av järnhanteringen, nu genom stålframställning i moderna industribyggnader i direkt anslutning till den ursprungliga bruksmiljön.

Söderfors bruk har genom åren varit en viktig del av landets industri, och är det alltjämt som en av få kvarvarande levande bruksmiljöer. Söderfors är starkt präglat av familjen Grill och speglar hur ett större järnbruk blev utformat under 1700-talet. Söderfors bruk är mycket välbevarat, och var vid byggnadsminnesförklaringen den 20 december 1985 det då hittills största sammanhängade byggnadsminnet i landet.


Andra omgången av sommarscrappen

Hobbyhuset har en sommarutmaning, och jag har nu laddat upp mina bidrag till andra delen.


Kort efter en skissMonokromatiskt


Scrappa nåt som finns på kylskåpet


Utlottning hos Papper och såntDetta är vad som lottas ut hos Papper och sånt , gå in där så ser du hur du ska göra för att delta i utlottningen, det är inte så svårt.

Det börjar att komma in tävlingsbidrag, uppdaterad

Det har börjat dyka upp bidrag till min utmaning, jätteskoj.

NR 1 Lilla Anna


NR 2 DJSmurf


NR 3 Linalotta


NR 4 Petraso


NR 5 Claudia 79


NR 6 Lilltolen


NR 7 Erica


NR 8 Bitte 71


NR 9 Cath


HÄR hittar ni min utmaning

Liftutmaning

Jag har gjort en scraplift som Storyhouse har, senast den 12/7 ska bidragen in, så hoppa på det du också, det är en underbar LO som ska liftas, jag fastnade i första hand för titeln, men tycker om hela upplägget, så det blev en lift av helheten.


Den som ska liftas

Jag fick direkt det här fotot i huvet, när jag såg titeln "ett ögonblick av stillhet" så det var ingen tvekan om att göra en LO, med dom orden.
Jag tror att det är första gången jag inte har nån journaling, men jag tycker att kortet talar för sej själv.

En del av matrialet kommer från det underbara månadspaketet från Skaparlusten, en del hade jag hemma sen tidigare.

Min tolkning

Semesterutmaning 1

Hej hopp.
Som en del av er vet, så har jag världens bästa arbetsträningsplats, hos Charlie, som har Scrapbox Pyssel och Ting på Åbyplan i Västerhaninge.
Nu har hon sponsrat mej med ett helt gäng scrapprylar, så jag kommer att ha ett antal utmaningar här, veckorna framöver.

Den första, där ska följande finns med på.

Skapa en LO/kort/altrat. Där det är:

Starka färger
Fågel/fåglar
Nåt i filt ska finnas med.

Skriv en komentar i det här inlägget, där det ska finnas en direktlänk till ditt bidrag, senast måndag 20/7 kl 23.59
Det här är vinsten i denna utmaning, och jag lottar ut den.

Ett set stämplar, som monteras direkt på akrylkloss.
Ca en meter av vardera filtbanden.


RSS 2.0