Omgång tre hos hobbyhuset

Nu har jag gjort första utmaningen i tredje delen av Hobbyhusets sommartävling, det var att skapa nåt efter en skiss.

Fotona är från min madeiraresa.

NR 1




Nr 2
 Den handlade om att inspireras av ett foto med ett ankare.
För mej var det solklart vad jag skulle scrappa om, eftersom när Söderfors järnbruk startade 1676, så var det  med att tillverka ankare till flottan.



Söderfors bruk

Del av fastigheterna Söderfors bruk 1:1 och Jörsön 3:1, Söderfors socken, Tierps kommun

Söderfors ligger vid Dalälven ca två mil nordväst om Tierp. I förhållande till övriga uppländska järnbruk startade verksamheten i Söderfors sent. Bruket fick inte sina privilegier förrän 1676 och skulle då enbart tillverka ankare åt flottan. Söderfors ankarbruk anlades av Claes Depken, sedermera adlad Anckarström, som var en framgångsrik man inom järnhanteringen i Gästrikland och norra Uppland.

Söderfors hade god tillgång till vattenkraft, men genom den sena grundläggningen och det ganska långa avståndet till gruvorna i Dannemora, hade bruket stora problem i början. Kronans betydande intresse för ankartillverkningen, och det faktum att Söderfors snart även fick producera stångjärn, gjorde brukets förutsättningar bättre. Handelshuset Grill i Stockholm var sedan länge uppköpare av brukets varor och när så Claes Grill 1750 blev ensam ägare till Söderfors, inleddes en lysande epok för bruket.


Söderfors bruk, Foto: Björn Nilsson arkitektkontor, Öregrund

OMVANDLING
Claes Grill satte omedelbart igång med omvandlingen av bruket och Söderfors fick nu en strikt välordnad miljö. Från omkring år 1750 finns en storslagen plan för Söderfors, möjligen utförd av arkitekten Carl Hårleman. Planen förverkligades emellertid inte i alla avseenden.
Herrgårdens huvudbyggnad hade uppförts omkring år 1690, men byggdes nu om och försågs med kvadratiska flyglar, eventuellt med Hårleman som arkitekt. Huset är uppfört i två våningar, byggt i timmer med panelklädd fasad, som nyligen återfått sin tidigare gula färg. Taket är brutet och valmat. I bottenvåningen finns takmålningar från omkring år 1700 i två rum.

Vinkelrätt förbi herrgården går Storgatan och åt norr sträcker sig Nygatan, Strömgatan och Skolgatan, alla kantade av smedsbostäder. Från 1700-talets mitt finns 30 bevarade envånings timmerhus, från början rödfärgade, men sedan mitten av 1800-talet vitputsade. Industriområdet ligger i öster med exempelvis en ankarsmedja från 1876, byggd i slaggsten.

KULTUR OCH VETENSKAP
Under familjen Grills dryga 150 år som ägare var Söderfors inte bara ett blomstrande järnbruk, utan också, trots det perifera läget, ett kulturellt och vetenskapligt centrum. Framför allt Adolf Ulric Grill var en stor kulturpersonlighet, som samlade konst och naturalier och komponerade musik. Det var även han som lät anlägga den engelska parken i brukets utkant med det grekiska templet.

Andra hälften av 1800-talet var kärva tider för många järnbruk. Söderfors var dock ett undantag och expanderade med fortsatt utbyggnad. Än idag är Söderfors helt präglat av järnhanteringen, nu genom stålframställning i moderna industribyggnader i direkt anslutning till den ursprungliga bruksmiljön.

Söderfors bruk har genom åren varit en viktig del av landets industri, och är det alltjämt som en av få kvarvarande levande bruksmiljöer. Söderfors är starkt präglat av familjen Grill och speglar hur ett större järnbruk blev utformat under 1700-talet. Söderfors bruk är mycket välbevarat, och var vid byggnadsminnesförklaringen den 20 december 1985 det då hittills största sammanhängade byggnadsminnet i landet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0